1. Varsta necesara.
In cazul in care doriti sa utilizati articole pirotehnice din categoriile legale pe teritoriul Romaniei (F1, P1 sau T1) este necesar sa aveti varsta minima de 16 ani impliniti, conform Legii nr. 126/1995.
In cazul in care doriti sa utilizati articole pirotehnice din categoriile F2-F4, P2-P4, T2-T4, este necesar sa aveti varsta minima de 18 ani impliniti si o autorizatie de detinere & utilizare pentru acestea, conform legislatiei in vigoare privind articolele pirotehnice.
2. Mod de pastrare/utilizare.
Pentru a evita orice fel de accident in ceea ce priveste materialele pirotehnice sau explozia lor in sine, fie ele din orice categorie, este necesar sa respectam un set de reguli strict. Astfel de reguli, dar si multe altele, se vor gasi intotdeauna si pe spatele ambalajului explozibilului, cititi-le si fiti siguri ca le respectati cu strictete!
DEPOZITARE:
– a nu se lasa la indemana copiiilor
– a se depozita la loc ferit de soare, la temperatura camerei (15-20*C)
– a nu se lasa langa obiecte inflamabile
– este CONTRA-INDICAT ca in camera unde explozivii sunt depozitati sa existe o instalatie electrica
– este recomandat sa existe o ventilatie in camera unde acestia sunt depozitati
FOLOSIRE:
– a se utiliza numai in exterior
– este interzis SUB ORICE FORMA ca acestea sa fie tinute in mana dupa aprinderea fitilului
– in momentul folosirii, se vor aseza pe o suprafata plana, neteda la o distanta considerabila fata de pomi, cladiri, obiecte inflamabile
– asigurati-va ca luati o distanta de cel putin 50m fata de materialul pirotehnic, pentru a preveni orice fel de accidentare
– dupa ce ati aprins fitilul acesteia, asigurati-va ca nicio parte a corpului nu se afla langa/deasupra bateriei/materialului pirotehnic
3. Dupa folosirea materialului pirotehnic.
In cazul folosirii unei baterii de artificii:
Dupa un timp de circa 10-15 minute dupa ce toate focurile au fost aruncate pe cer puteti sa va apropiati de baterie pentru a colecta ambalajul ramas al acesteia.
ATENTIE! Daca un proiectil a ramas inca acolo, ci nu a fost aruncat pe cer in modul in care toate celelalte au fost, nu va apropiati de aceasta intr-un termen de 20-30 minute, sub nicio forma nu o loviti cu mana/piciorul sau orice alt obiect, si nu aruncati cu nimic pe/langa aceasta.
In cazul folosirii unui explozibil de sol:
Daca explozia nu s-a produs in timp de 10-15 minute de la aprinderea fitilului, nu va este recomandat sa incercati sa il mai folositi pe viitor.
Daca doriti totusi sa il recuperati, asigurati-va ca nu faceti miscari bruste in momentul colectarii acestuia (CONTRA-INDICAT).